ENERGIELABEL

Begin 2015 hebben alle huiseigenaren in Nederland van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan de woning een beter of slechter label hebben. De gegevens van het voorlopige energielabel zijn gebaseerd op vergelijkbare woningen en gegevens in het Kadaster (type, bouwjaar etc.)

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Bij verkoop of verhuur van uw woning bent u als woningeigenaar sinds 2015 verplicht om de woning te voorzien van een definitief energielabel. Een voorlopig energielabel wordt niet als geldig document gezien bij het leveren van de woning. Ontbreekt een definitief energielabel bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete.

Een energielabel is na opnamedatum 10 jaar geldig.

Maak een afspraak

energielabel