Grote voordelen inleg spaargeld bij kopen woning

Starters op de woningmarkt horen het wel vaker: eigen geld inbrengen wordt steeds belangrijker. Dit betekent dat kopers in veel gevallen flink wat spaargeld in moeten leggen bij de aankoop van een woning. Maar sparen voor een huis is niet alleen een noodzakelijk kwaad, het brengt ook verschillende voordelen met zich mee.

Eigen geld wordt steeds belangrijker bij het kopen van een woning, omdat de maximale hypotheek jaarlijks daalt. In 2015 kon er nog tot 103 procent van de getaxeerde marktwaarde van de woning geleend worden, in 2016 is dit nog 102 procent. Deze daling gaat (in ieder geval) door tot de maximale hypotheek in 2018 op 100 procent van de woningwaarde staat. Vanaf dat moment kunnen de bijkomende kosten dus niet meer in de hypotheek worden meegefinancierd. Deze kosten kunnen worden gedekt met eigen geld, zoals spaargeld.

Sparen

Eigen geld inbrengen bij het kopen van een woning is dus belangrijker dan ooit. Toch blijkt 37 procent van de starters die binnen drie jaar een huis willen kopen, nog niet begonnen te zijn met sparen. Een groep studenten aan de Erasmus Universiteit is in opdracht van het Nibud met een initiatief gekomen om toekomstige huizenkopers enthousiast te maken voor het sparen voor een koopwoning. De naam die dit initiatief heeft meegekregen is ‘Spaarhuis’. Het doel is duidelijk: zorgen dat starters op de woningmarkt meer sparen om zo meer eigen geld in te kunnen brengen als zij straks bijvoorbeeld een mooie nieuwbouwwoning willen kopen.

Voordelen eigen geld

Sparen voor een koopwoning is haast onvermijdelijk. Maar spaargeld gebruiken voor de koop van een huis is geen vervelende verplichting. Zo zorgt eigen geld voor een lagere hypotheek. Dit betekent minder aflossen én minder kwijt zijn aan hypotheekrente.

Er is nog een belangrijke reden om spaargeld in je koopwoning te stoppen: spaargeld verlaagt de hypotheek en kan zo restschuld helpen voorkomen.

Tot slot kan eigen geld in de woning de te betalen belasting zo laag mogelijk houden. Over een spaarbedrag groter dan 24.437 euro (of 48.874 euro als er sprake is van een fiscale partner) moet namelijk belasting worden betaald. Dit heet vermogensrendementsheffing. Door het geld dat boven deze grens ligt in de hypotheek te stoppen, betaalt de toekomstige eigenaar minder of geen vermogensrendementsheffing. Het is overigens wel belangrijk om uit te rekenen of dit voordeel opweegt tegen de rente die over het spaargeld ontvangen wordt.

Snel zoeken

Recent bekeken